Hva er forskjellen på mva fritt, innenfor og utenfor avgiftsområdet? 


En huskeregel som vil gjelde for de aller fleste!

Hvis du kommer til å mva-registrere deg etter å ha omsatt for 50.000,- så vil det si at varen/tjenesten du selger, er mva-pliktig. Inntil du blir mva-pliktig skal du derfor velge “mva fritt, innenfor avgiftsområde” på tjenesten/produktet.

Salg som skal være mva fritt kan være enten innenfor eller utenfor avgiftsområdet.  Det er fordi du må si noe om produktet er innenfor eller utenfor avgiftsområde. Dette har betydning for hvor i mva-meldingen beløpene på disse postene havner. 

Kort forklart:

Innenfor avgiftsområdet (fritak)= Varen eller tjenesten er i utgangspunktet mva-pliktig, men er fritatt for en periode eller definert til mva sats 0%
Utenfor avgiftsområdet (unntak) = Varen eller tjenesten er i utgangspunktet ikke mva-pliktig.

Skatteetaten omtaler utenfor avgiftsområdet som unntak. Det vil si at det er regel og lovbestemt at noen type varer og tjenester ikke skal være med i mva-pliktig omsetning. 

Salg man gjør med denne satsen havner i en egen post i mva-meldingen og er dermed adskilt fra salg som er mva-pliktig. 

Noen eksempler på salg som er utenfor avgiftsområdet ingen mva

  • Helse- og omsorgstjenester
  • Undervisning
  • Finansielle tjenester
  • Kunst og kultur

Les gjerne mer på Lovdata, Utenfor / unntak i merverdiavgiftsloven kap 3

Innenfor avgiftsområdet defineres som fritak. Det vil si at varen eller tjenesten i utgangspunktet er med i den mva-pliktige omsetningen. Men av ulike grunner er fritatt for en periode eller definert til mva sats 0%. 

Salg man gjør med denne satsen havner da i samme pot som alt annet salg som er mva pliktig, men med sats 0%.

Noen eksempler på salg som er innenfor avgiftsområdet men 0% mva

  • Aviser og elektroniske nyhetstjenesterItem
  • Tidsskrift
  • Bøker og lydbøker

Les gjerne mer på Lovdata, Innenfor / fritak i merverdiavgiftsloven kap 6

Om du skal benytte deg av utenfor eller innenfor er avhengig av hvilket yrke du har og hva du selger. 

Det vil for eksempel si at:

  • Dersom du selger undervisningstimer, da benytter du mva kode “ingen mva, utenfor avgitsområdet”. Hvis du i tillegg selger bøker skal denne varen ha mva kode 0%, innenfor avgiftsområdet.
  • Eller du har akkurat har startet et firma, selger mobiler og mobiltilbehør. Dette er i utgangspunktet varer som skal selges med 25% mva. Men du kan ikke mva registrere deg før du har omsatt for 50 000 kr. Inntil du når denne grensen skal disse varene selges med mva kode 0%, innenfor avgiftsområdet. Når du har blitt mva registrert må du endre mva kode til “utgående 25% mva”.

Gjør innleveringen enkelt med Visma eAccounting #

Ved å føre regnskapet i Visma eAccounting er regnskapet ditt satt opp etter bokføringsreglene. Samt at du enkelt kan levere både næringsoppgave og skattemelding direkte fra programmet.