Hva er forskuddsskatt?

Alle som driver bedrift må betale forskuddsskatt. Hvor mange ganger i året du må betale avhenger av hva slags organisasjonsform du har. 

Forskuddsskatt for enkeltpersonforetak  #

Om du driver enkeltpersonforetak har du ingen arbeidsgiver som står for trekk og innbetaling av skatten. I stedet er du selv pliktig til å sette av og betale forskuddsskatt i løpet av året.

Når du driver enkeltpersonforetak vil inntekten din fra bedriften føres på skattemeldingen sammen med annen inntekt. Fordi du regnes som innehaver og ikke eier. Skatten betales derfor i inntektsåret. 

Skatteprosenten for enkeltpersonforetak ligger vanligvis mellom 34,4 og 49,8 prosent. 

Husk!

Det er viktig å huske på at når du starter egen bedrift (ENK) må du melde i fra til staten om hvor mye du forventer å tjene for året. Dette gjør du enkelt ved å logge inn hos Skatteetaten

Frister for forskuddsskatt for enkeltpersonforetak #

Forskuddsskatten for enkeltpersonforetak betales i fire terminer med forfall:

  • 15. mars
  • 15. juni
  • 15. september
  • 15. desember

Les mer hos Skatteetaten.

Forskuddsskatt for AS #

Alle aksjeselskap skal betale forskuddsskatt, og når du driver aksjeselskap regnes du som eier. Her betaler du forskuddsskatt året ETTER inntektsåret.  

Skatteprosenten for AS er 22 prosent av overskuddet. 

Frister for forskuddsskatt for AS  #

Forskuddsskatten for AS betales i to terminer med forfall:

  • 15. februar
  • 15. april 

Les mer hos Skatteetaten.

Sen betaling kan få store konsekvenser #

Det mange ikke er klar over er at for sen betaling av skatten kan få svært uheldige konsekvenser. Om du ikke betaler en termin innen fristen, går det frem av skattebetalingsloven at forskuddsskatten for hele året må betales! I tillegg påløper det forsinkelsesrenter, gebyrer og/eller betalingsanmerkninger.

Les også: Skattemelding og næringsoppgave